Rybízový koláč bez lepku

Těsto: 1 hrnek jáhel, 3 hrnky jablečného moštu nebo rostlinného mléka, 100 g kokosu, sladidlo dle chuti

Náplň: 300 g rybízu (červený, černý nebo bílý), hrnek předem namočených datlí, 7 g agarových vloček (namočených v trošce studené vody, minimálně na 2 hodiny)

Jáhly spaříme vodou a vaříme do změknutí. Ještě horké umixujeme tyčovým mixérem. Do vychladlých jahel vmícháme cca 100 g kokosu, ovoníme 2 kapkami esenciálního oleje citron. Pokud jsme vařili v rostlinném mléce, přidáme sladidlo dle chuti (rýžový, javorový, agávový sirup…) a více kokosu. Těsto by mělo být tužší. Vlhkýma rukama natlačíme do vymazané a vysypané formy (cca 2 cm vrstva těsta plus okraje).

Dáme péct cca 20 minut na 180oC, povrch by měl zezlátnout. Mezitím si připravíme rybízovou náplň. Rybíz obereme a dáme vařit s datlemi (i s namáčecí vodou). Vaříme pár minut, poté přidáme agar. Vaříme do rozpuštění agaru, cca 5 minut. Lijeme naběračkou na upečený korpus a necháme ztuhnout. Podáváme vychlazené.

Obměna: jáhly můžete nahradit rýží