Kedlubnová jarní polévka

2 vetší kedluby, 1 cibule, 1 lžíce oliv.oleje nebo ghí, 3 lžičky rýžové mouky, 2 lt zeleninového vývaru nebo vody, ovesná nebo jiná rostlinná smetana, umeocet na dochucení, sůl


Nejdříve si připravíme zeleninový vývar. Do 2 lt studené vody dáme jakékoliv natě – petrželové, mrkvové, plané rostliny-pampelišky, jitrocel, ptačinec, sedmikrásky…., košťály a slupky z kedlubu, cibuli se slupkou, zvadlou zeleninu…… Nikde nedáváme plesnivou zeleninu. Vaříme bez soli 15 minut. Slijeme.


Na olivovém oleji nebo ghí orestujeme cibuli a osolíme. Přidáme nakrájené kedluby a 2 minuty restujme. Zasypeme rýžovou mouku, chvíli orestujeme a přilijeme horký vývar. Vaříme do změknutí. Rozmixujeme a ochutíme ovesnou smetanou a umeoctem. Sypeme pažitkou a zdobíme panenským lněným nebo konopným olejem.
Tuto polévku můžete pro změnu uvařit z petržele, květáku, brokolice, mrkve