100g ovesných vloček (jemných nebo nahrubo namleté)

200g špaldové celozrnné mouky jemně mleté

80g másla/ghí

5lžic Sladovitu/sirupu/medu

50ml ovesného mléka

500g jablek nakrájených na kousky

1 lžička pr.do peč vez fosfátů

2 domácí/bio vejce

* skořice, citrónová šťáva z 1/2 citrónu

--------------------------------------------------------------

Do rozpuštěného vlažného másla/ghí rozmícháte sirup/sladovit, přidáte 2 vejce, postupně přidáte ovesné vločky, mouku s kypřícím práškem. Těsto podle potřeby naředíme ovesným mlékem do měkké, ale  měkkčí tvarovatelné konzistence.

Jablka nakrájené na kousky (cca 1cm) se slupkou (nebo podle chuti), smícháme s trochou skořice a šťávou z 1/2 citrónu.

1/2 těsta rukama vmačkáme do koláčové formy, vytvoříme i okraje, na těsto navrstvýme jablka.

1/2 těsta odebíráme z těsta a vytvroříme z těsta válečky/proužky, které klademe na vrstvu jablek, z jednoho uděláme vytvoříme i okraj dokola. Váležky můžeme lehce přimáčknout a dotvarovat vydličkou.

Pečeme 30minut 170°C do zlatova, v polovině peční potřeme máslem nebo ghí

Je výborný horký i z lednice vychlazený