300-350 gr. špaldové hladké celozrnné mouky

½ sáčku sušeného droždí

3 lžíce sušené třtinové šťávy Rapadura

½ lžičky soli

200 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka

3 lžíce rozpuštěného másla nebo kokosového oleje

 

Náplň: maková drť z mléka (jinak 100 gr namletého máku), 200 gr nakrájených datlí, lžička mleté skořice – datle podlijeme vodou a dusíme, dokud nevznikne pasta, dle potřeby podléváme vodou, nakonec přidáme mák a skořici a chvíli povaříme.

V míse smícháme mouku, sůl, droždí. Přilijeme vlažné máslo, mléko a rapaduru. Vyhněteme do vláčného těsta, přikryjeme utěrkou a necháme v teple cca 1-1,5 hod. kynout. Vyklopíme na vál a vyválíme placku cca 25x50 cm. Potřeme naplňí a posypeme drcenými ořechy (nemusí být). Opatrně srolujeme a přeneseme na vymazaný plech nebo pečící papír. Rozkrojíme ne úplně do konce a otevřeme náplní ven. Zapleteme a stočíme do věnce. Necháme ještě 30 minut přikryté kynout. Pečeme cca 30 minut při 180°C. Ještě horký věnec potřeme rozpuštěným máslem nebo kokosovým olejem s datlovým sirupem.