JÍTE/NEJÍTE?

Lněné semínko? Obyčejné?
Možná na první pohled...cenově dostupná semínka, která Vám obohatí jídelníček a můžete je použít na mnoho způsobů nejen pro lepší trávení

všechna semínka, je ideální předem namočit, lépe rozmixovat pro lepší vstřebatelnost minerálů a oživení enzymů, které obsahují...jinak projdou tělem jako vláknina i když to má pozitivní vliv na trávení

len je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin (které chrání před infarktem, mozkovou mrtvicí a snižují cholesterol), ligninu, vitamínů a minerálů, podporuje trávení

* použití místo vajec! - rozemletá i celá semínka namočená pár minut ve vodě, vytvoří "gel, který snadno použijete různých druhů těst jako pojivo (zlatý i hnědý)

MISO? pro podporu trávení, imunity
tradiční výrobek japonské kuchyně z´fermentované rýže, ječmene nebo sóji.....
Obsahuje řadu minerálů, vitaminů a celkově povzbuzuje organizmus. Látky obsažené v Misu mají příznivý vliv na trávení jiných potravin a podporují dobrou funkci trávicích šťáv v žaludku. Dále pomáhají odstraňovat nežádoucí mikroorganismy v zažívacím traktu. Vhodné pro vegany a vegetariány.....

Jáhly... bezlepková obilovina s vysokým obsahem železa, lehce stravitelná, rychle uvařená!
Výborná na ranní kaše, sladké dezerty, krémy, rizota, knedlíky
Tip na ranní kaši: jáhly v poměru 1:2,5 uvařte v rostlinném mléce, do horké kaše vmíchejte rýžový sirup dle chuti a oříšek másla, posypte opraženými vlašskými nebo lískovými ořechy...

Ječmen? Obilovina s nízkým obsahem lepku, vhodná pro růst a vývoj dětí
Tip na ječné palačinky – zkuste vyměnit bílou pšeničnou mouku za ječnou, rozmíchejte v rostlinném mléce ječnou mouku s vajíčkem a nechte alespoň 4 hod. odležet. , hotové palačinky polijte datlovým sirupem a mandlovým máslem. Nejen děti se budou olizovat!

Cizrna beraní – připomíná beraní hlavu, výborný zdroj rostlinných bílkovin a zdravých tuků, obsahuje hodně železa...
Tip – cizrnu uvařte dle návodu, na ghí nebo olivovém oleji orestujte cizrnu, na konci přidejte sojovou omáčku Tamari a vypněte, s kváskovým celozrnným chlebem je to delikatesa i pro masožrouty...

Datle – skvělý zdroj energie, vysoký obsah železa, draslíku, vit.B, vlákniny, vhodné pro děti, při chudokrevnosti, stresu, fyzické aktivitě ….
Tip – hrnek datlí namočte přes noc do vody a rozmixujte – oslaďte koláče, linecké cukroví, krémy, pudingy nebo použijte datlový sirup na palačinky, cukroví, kaše, koláče
Krém na slepování sušenek – datle namočte přes noc, namixujte – příp. nalijte rostlinnou smetanu, přidejte hrst namixovaných vlašských ořechů, kakao a zak...ápněte esenciálním olejem citron

Klíčky – hotový poklad přírody, obsahují mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny… , jsou lehce stravitelné a na jaře vitamínová bomba ! Nejčastěji se nakličují fazole mungo, červená čočka neloupaná, slunečnice, řeřicha, vojtěška, žito, pšenice ….
Tip - sypejte čerstvé na polévky, saláty, kváskový chléb, jako příloha k jídlu...

Špaldová mouka je stále oblíběnější náhradou běžné mouky pro svou oříškovou chuť a univerzální použítí. Navíc obsahuje podstatné množství minerálů jako je hořčík a vitamíny skupiny B.
 TIP: Velikonoce se blíží, zkuste mazanec zdravěji, stačí nahradit běžnou mouku špaldovou, místo kravského mléka použijte mandlové, cukr nahraďtě sušenou třtinovou šťávou

Sezamové semínko – výborný zdroj rostlinných bílkovin, zdravých tuků a minerálních látek, celé semínko projde zažívací soustavou a nevstřebají se živiny a nezískáte z něj tolik prospěšných látek

Tip - používejte nejlépe sezamové máslo tahini do kaší, pomazánek, polévek, krémů nebo raw kuliček nebo gomasio (sáček semínek orestujte na sucho, neustále promíchávejte, až zrůžoví přidejte lžíci mořské soli a krátce promíchejte, umixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, nejlépe je utřít v mističce suribachi nebo hmoždíři), jídlo dosolí a je zdravější než klasické dosolování solí, sypejte na polévky, saláty, rizota, těstoviny nebo na celozrnný kváskový chléb s máslem

červená čočka - skvělá pro rychlou úpravu, dobře stravitelná a vhodná pro malé děti, obsahuje hodně rostlinných bílkovin a vlákniny, vhodná při chudokrevnosti!
TIP: červená čočka je skvělá i k naklíčení, užijte si ji třeba v jarním salátu s Tahini dresinkem!

Mák – tradiční česká plodina, kterou nám závidí i ve světe! Obsahuje hodně vápníku, hořčíku, prevence při kazivosti zubů, podporuje růst nehtů a vlasů. Tip – vyzkoušejte třeba zdravější verzi šišky s mákem. Mák můžete opražit na sucho, po vychladnutí namelte, posypte kaši, těstoviny, přelijte javorovým sirupem a rozpuštěným máslem nebo ghí, dětem bude chutnat i bez bílého cukru

Divoké bylinky: popenec, ptačinec žabinec a další plané rostlinky - ideálně zpracované čerstvé třeba jako pesto, ale originálněs nimi ochutíte každé jídlo! SUPER zdravé a originální potraviny"" rostou kolem nás!
 
Rýžová mouka - skvělý pomocník na zahušťování polévek, omáček, karbanátků…. Můžete z ní připravit kaši nebo přidat část do sladkých koláčů. TIP: vyzkoušejte kedlubnovou polévku lehce zahuštěnou rýžovou moukou (Recepty)

Umeocet - vzniká kvašením švestiček umeboshi, při kterém vzniká kyselina citronová není tedy klasickým octem, neničí vitamíny a podporuje trávení Má výraznou slano-kyselou chuť, ideální pro přípravů dresinků, dochucování luštěňinových jídel, polévek nebo pomazánek ...
TIP: na slané zobání nejen do salátu: 100 g slunečnice nebo mandlí opražte na sucho, po vypnutí přidejte 1 lžičku umeoctu a promíchejte

Agar – čistá rostlinná želatina z mořských řas, velmi výživný - bohatý zdroj vápníku, železa, jódu…, lehce stravitelný. Vhodný při přípravě dortů, aspiku, krémů, ovocných želé, džemů…

Bezové želé...
1,5 lt vody, 20 větších bezových květů, 2 bio citrony, 1 agávový sirup, 10 g agarových vloček
Do studené vody naložte květy bez stonku (pokud možno i s pylem), nalijte citronovou šťávu a vložte i vymačkané citrony (pokud je v bio kvalitě). Dejte do ledničky a nechte 3 dny macerovat. Poté slijte přes platýnko. Přidejte agávový sirup a agarové vločky. Vařte do úplného rozpuštění vloček. Plňte do horkých umytých skleniček. Skladujte v chladu. V lednici vydrží i měsíc. Želé je výborné na piškotová těsta, do krémů nebo na chléb, smíchejte se syrovátkovým sýrem ricottou a máte svěží letní krém.

Fazole červená ledvina - jsou nejen kvalitním zdrojem bílkovin, syté a výživné, přezdívá se jim „maso chudých“, ale obsahují i velké množství železa, draslíku, zinku a dalších minerálních látek!
Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější.
TIP: jen orestujte uvařené fazoel na ghí nebo oliv. oleji a zakápněte Tamari a bohatě posypejte bylinkami, podle chuti..

JAHODY

možná zbytečné se ptát...JAHODY? A víte, že obsahují
významné množství vitamínu C, vitamína A, B, E, možství lehce stravitelné vlákniny, podpořte Váš imunitní systém a dopřávejte si i je především hlavně čerstvé....a pokud ještě nemáte, pěstovat je můžete i na balkóně či za oknem.
NÁŠ TIP NA JÁHELNO-KAKAOVÝ DEZERT s JAHODAMI

Levandule lékařská - právě kvete, voní, láká motýli a včelky z okolí, má léčivé, hojivé a uklidňující účinky, ve skříních funguje proti molům, ale je výborná i jako originální přísada do dezertů, krémů a džemů!
náš TIP: vyzkoušejte levandulové sušenky

Rybíz  Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn.Černý rybíz je ceněn pro svůj vysoký obsah vitamínu C i bioflavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační schopnosti.

OSTRUŽINY - obsahují velké množství minerálů a vitamínů, obzvláště vysoký obsah vitamínu C. Pomáhají při nachlazení a chřipkách. Pomáhají v prevenci kardiovaskulárních a rakovinných onemocnění.

Cukety - plodná a nenáročná zelenina. Obsahují hodně minerálů a minimum kalorií. Slupky obsahují karoteny a hořčík.

Přidáme nastrouhanou cuketu do slaných i sladkých koláčů, muffin, bramboráků, placek, karbanátků...

Fazole navy vynikají především jemnou chutí, obsahují vysoké množství vlákniny, jsou dobrým zdrojem bílkovin, hořčíku a manganu.
 Za svůj název vděčí tomu, že byla jednou ze základních potravin amerického námořnictva na začátku dvacátého století.
TIP: 1 hrnek uvařených fazolí navy, 1 stroužek česneku, 2 orestované lístky šalvěje na prepuštěném másle ghí,
na dochucení umeocet, sůl, pepř a citr.šťáva. Vše umixujeme.

Ovesné vločky – obsahují zdravé bílkoviny a tuky, výborný pro děti, posilují tělo a rozvíjí mozek! karbanátky, sekanou zahustěte jemně mletými vločkami, nemusíte vůbec přidávat mouku                                                        

Tip na ranní kaši, která zahřeje tělo a posilní na celé dopoledne – vločky povařte pár minut v rostlinném mléce, na dochucení přidejte rýžový sirup, kousek másla a posypte nepraženými kakaovými boby, na provonění přidejte kapku esenciálního oleje pomeranč

 Červená čočka – rychle uvařená, vhodná pro malé děti, obsahuje hodně rostlinných bílkovin a vlákniny, vhodná při chudokrevnosti

Tip na dýňovou polévku – orestujte na olivovém oleji nebo ghí cibuli a česnek, po chvíli přidejte nakrájenou dýni Hokkaido, přisypte lžičku mleté červené papriky, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, přidejte 1 cm mořské řasy wakame a vařte do změknutí, na konci osolte a rozmixujte i s řasou, můžete zjemnit rýžovou nebo ovesnou smetanou.

žito - příbuzná obilovina pšenici, je ale tmavší obsahuje nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu, je zdrojem komplexu vitamínu B, E, železa, ...žitná mouka není zdaleka vhodná jen na pečení chleba..
TIP: tradiční vánoční perníčky se pečou práve z žitné mouky, s použitím Perníkové koření Sonnentor, budou opravdu VÝJIMEČNÉ!
http://www.zdravivpytli.cz/content/104-zitne-pernicky

Rakytník řešetlákový - o kterém se naštěstí už všude mluví, protože je jeho sezóna a v zahradách ho najdeme běžně. Vitamínová bomba, jedna bobule prý splní Vaši denní dávku vitamínu C, obsahuje i vitamín A, E, K, třísloviny a stopové prvky. Doporučuje se pro posílení imunity, právě teď!
TIP: sirup z rakytníku, i když se brání ostrými trny rozhodně stojí za obrání!
http://www.zdravivpytli.cz/content/36-rakytnikova-stava

Jablka - možná nejdostupnější ovoce u nás není obyčejné, ale výjimečné!
Je nazýváno "králem ovoce", obsahuje vitamín C, E, množství vlákniny, protizánětlivých a antioxikačních látek. Pomáhá posilovat imunitu, podporuje trávení...
TIP: denně čerstvé, přesnídávka bez cukru, pyré do těsta jako pojivo, crumble, ..vyzkoušejte některý z našich receptů s jablky

DÝNĚ HOKAIDO - úžasná zelenina bohatá na vitamíny a minerální látky! Při chladu a suchu vydrží až do jara.
Polévky, pečená, smažená, omáčky, noky, mufiny, pyré do sladkých a slaných koláčů .... opravdu široké využití.
Vše na DÝŇOVÉM KURZU nestihneme uvařit, ale domů si odnesete přebytky a spoustu receptů.
DÝŇOVÉ ROLKY neboli ŠNEKY...

OSTRUŽINY - obsahují velké množství minerálů a vitamínů, obzvláště vysoký obsah vitamínu C. Pomáhají při nachlazení a chřipkách. Pomáhají v prevenci kardiovaskulárních a rakovinných onemocnění.

Rychlý koláč s drobenkou


 BUDEME POKRAČOVAT ............TĚŠTE SE!

Zdroj: BioAbecedář H.Zemanová, 10 zkušeností Gabriela Poncová maminky 3 kluků a výživové poradkyně