Jsem maminka tří kluků.

Výživou se zabývám přes deset let. Začalo to klasickou diagnózou prvního syna – nosní mandle musí pryč, proto váš syn nedoslýchá. Řekla jsem si, že každý orgán v těle je důležitý i ten malý, který doroste. Začala jsem radikální změnou jídelníčku. Vyloučili jsme bílou mouku, bílý cukr a hlavně mléčné výrobky. Nasadili čínské bylinky a poté kapky Dr.Jonáše. Po 2 měsících byl nález v normě.

 

Mými hlavními zásadami je vaření bez bílé mouky, bílého cukru a mléčných výrobků. Obilí si sama melu na kamenném mlýnku, od žita, špaldy, ječmene, dvouzrnky až po bezlepkové mouky z rýže, pohanky, amarantu. Cukr nahrazujeme sušeným ovocem nebo obilnými sirupy a slady. Z mléčných produktů používáme pouze čerstvé máslo. 

 

V současné době pěstuji přes 30 druhů zeleniny za sezónu. Zeleninu a ovoce  skladuji, suším a zavářím, tak jak to dělaly naše babičky.

 

V jednotlivých ročních období mi příroda ukáže, co máme jíst, z čeho mám vařit.

Respektujeme zákonitosti přírody, tak jak to instinktivně dělali naši předkové.

 

 Gabriela Poncová

 výživový poradce NutriAcademy