Kurzy jsou určeny pro ty, kteří chtějí změnit současný jídelníček a neví jak. Změna by měla být hlavně pozvolná.

Jídlo by mělo být chutné, abychom se po něm cítili dobře a spokojeně.

S kurzy zdravého vaření jsem začala pře2 lety na základě mých zkušeností a s vizí, že lze uvařit zdravé a chutné jídlo bez použití bílé mouky, bílého cukru a mléčných výrobků.

 Vybrat si můžete dle aktuální nabídky.

Nebo nás kontaktujte: poncova@centrum.cz  mobil.: 603 220 419


KURZY ZDRAVÉHO VAŘENÍ DLE ROČNÍCH OBDOBÍ

- naučíte se vařit z potravin, které jsou typické pro dané roční období

  • použijeme zeleninu a ovoce, které jsou vypěstované dle zásad ekologického zemědělství

  • dle období zařadíme jedlé plané rostliny

  • nahradíme bílou mouku, bílý cukr

KURZY ZDRAVÉHO VAŘENÍ

omezení bílé pšeničné mouky 

 - povíme si, jak a čím nahradit bílou mouku

- ukážeme si široký sortiment obilovin

 - jaké jsou možnosti u bezlepkové diety

- z jakých obilovin lze připravit rychlé a chutné jídlo

- uvaříme plnohodnotné, zdravé a chutné jídlo bez bílé mouky

 

omezení bílého cukru

- povíme si, jak pozvolna vyloučit z jídelníčku bílý cukr

- co může pomoci při odvykání cukru

- ukážeme si širokou nabídku alternativních sladidel

- upečeme koláč slazený sušeným ovocem a bezlepkové sušenky

omezení mléčných výrobků

- povíme si, jakými alternativními surovinami lze nahradit mléko a mléčné výrobky

- ukážeme si širokou nabídku rostlinných mlék a smetany

- povíme si, kdo by se především měl vyhýbat mléku a mléčným výrobkům

- jaké jiné potraviny než mléko obsahují vápník

- připravíme rostlinná mléka a rostlinný sýr

luštěniny – cenný zdroj bílkovin

  • jezme plnohodnotné, zdravé a chutné jídlo převážně s použitím různých druhů semen a ořechů

zdravé tuky bez kterých se nedá žít

  • jaké tuky používat v kuchyni – rostlinné versus živočišné

  • na jaké tuky si dát pozor a jakým se vyhýbat

  • jaké tuky jsou vhodné na dané období

  • jak uchovávat tuky

  • co znamenají údaje na etiketách

  • připravíme přepuštěné máslo ghí, uvaříme plnohodnotné, zdravé a chutné jídlo s tuky na dané roční období

  • proč jsou pro nás velkým přínosem nejen pro obsah rostlinných bílkovin

  • jak správně připravovat a vařit luštěniny

  • jaké luštěniny jsou vhodné pro děti

  • jak je postupně zařazovat do každodenního jídelníčku

  • s jakými potravinami je kombinovat i nekombinovat

  • uvaříme plnohodnotné, zdravé a chutné jídlo s různými druhy a úpravami luštěnin

ořechy a semínka – tajemství života

  • proč jsou pro nás velkým přínosem

  • kdo by na semínka a ořechy neměl zapomínat

  • jak správně připravovat semínka a ořechy

  • na co si dát pozor při konzumaci

  • proč by neměly chybět v každodenním jídelníčku

  • uvaříme si

VÁNOČNÍ KURZY ZDRAVÉHO PEČENÍ

  • upečeme cukroví bez použití bílé mouky

  • upečeme i bezlepkové cukroví

  • cukr nahradíme sušeným ovocem nebo obilnými sirupy

  • připravíme vánoční punče bez alkoholu a cukru

 

KURZY DLE DANÉHO DRUHU POTRAVINY ČI ZELENINY

  • vaření z dýní, mrkve, červené řepy, jahel či rýže – polévky, kaše, přílohy, pomazánky, sladké či slané koláče ….

  • palačinky z celých zrn – na sladko či na slano

  • polévky, které pohladí, zahřejí a zasytí

  • zdravé svačinky nejen pro děti – sladké či slané