Raktytníková šťáva

0,5 kg rakytníku

0,4 kg tmavý třtinový  cukr nebo poměr 3:2, pro hustší směs (marmeládu) 1:1

 **kys.citronová

 _____________________________________________________________

mixér, sklenice/nádoba, cedník

 ** větvičky rakytníku by měly sklepat z větviček nebo lépe obrat poté, co je necháte na 24h v mrazáku, mě to moc nevedlo :o) **

Cca 0,5kg rakytníku propláchneme vodou a dáme do nádoby, vrstva cukru – vrstva rakytníku – vrstva cukru (do naplnění). Zatížíme nebo několikrát zatlačíme vrstvy na sebe a necháme na 12-24 hod. v pokojové teplotě.

Cukr by se měl alespoň částečně rozpustit. Směs rozmixujeme v mixéru a přes cedník co nejlépe propasírujeme do menšího hrnce.

Propasírovanou šťávu pomalu zahřejeme na max.60°C a rovnou lijeme do čistých skleniček, které zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 ** Kdo se bojí přidádá do směsi 1/2 lžičky kyseliny citronové, zamíchá a lije do skleniček...Já se nebojím :o) ale víčka a okraj skleniček před uzavřením otírám alkoholem, a skladuji v chladu..případně se může sterilovat, ale opět škoda vitamínů

 Lžíce denně sobě i dětem, ať máte dost vitamínů na boj s podzimními "rýmičkamiů  :o)