Zakládání kvásku - Kvásek

- kvalita mouky je důležitá, stejně jako kvalitní voda

1. den smícháme 100ml vlažné vody + 100g žitné bio mouky 
(umícháme v lívancové těstíčko) - necháme v teple (25-30°C) ve sklenici s pootevřeným víčkem

bublinky by se měli po chvíli objevit = kvásek žije - zvětšuje objem

kvásek si pojmenujte podle dne v kalendáři

2. den přídáme 2 polévkové lžíce žitné mouky a přidáme poměrně vlažné vody                                                    

3. den přídáme 2 polévkové lžíce žitné mouky a přidáme poměrně vlažné vody                                                    

4. den postup opakujeme - počkáme 3h a můžeme zadělat na chleba, nebo uložit do lednice

kvásek dokrmujeme podle potřeby alespoň každý 3. den, tak do 14 dnů upéct chléb

  • dokrmujeme: 2 lžíce žitné mouky + vlažná voda – doředit do konzistence lívancového těsta

  • promíchat – do lednice, nechat v lehce zavřené skleničce (je zpomaleno kvašení)