Kváskový chléb

500g celozrnné mouky hrubé (žitnou + špaldovou/pšeničnou - ideálně namíchat)

0,5l vody

2 pl. lžíce kvásku

2l lžičky mořské soli

semínka, ořechy dle chuti (předem namočená, lněné semínko - lepší namlít na moučku, sezam - lepší gomasio)

drcený kmín, fenykl, anýz nebo koriandr (dle chuti)

--------------------------------------------------------------

kvásek vyndáme z lednice alespoň na hodinu.

(večer) dáme do mísy dáme vlažnou vodu, ve které rozmícháme 2 lžíce kvásku, postupně přidáme ostatní suroviny, mouku, sůl, kmín a podle chyti... Smícháme do hustého těsta (ale ne moc pevného, nedá se tvarovat).

Přendáme do vymazané a vysypané formy. Necháme kynout cca 6-8h  (přes noc max 12h) při teplotě kolem 20°C.

(ráno) rozehřejeme troubu, pečeme 10minut 220-250°C po té dalších cca 40min. při 180°C.

Do trouby během pečení dáme hrnec s vodou,

Dobrou chuť! 

http://zdravivpytli.cz/content/41-kvaskovy-chleb-objednavky