Bezinkový sirup


3 bio citróny

40g kyseliny citrónové

20-30 květenství bílého bezu (podle velikosti)

1-2kg třtinového cukru (pokud chcete táhlou konzistenci musíte dát  cukru 1:1, ale není nutné)

_________________________________________________

- bezové květy osprchujte studenou vodou od broučků a nastříhejte je bez silných zelených stonků do mísy, přisypte 40g kyseliny citrónové, 2 bio citróny na plátky a vymačkanou šťávu z dalšího citrónu

1/ sirup do vody

- zalijte 2,5l převařené (vlažné) vody a nechte 24h zakryté louhovat, můžete občas promíchat

- druhý den přelijte přes plátno do hrnce, přysypejte cukr rozpustěte a nechte probublávat 10 min., ještě horké nalijte do sterilních lahví, které hned uzavřete ...hotovo :o) uchovávejte v kladu a přidávejte do vody podle chuti

2/ siĺnější sirup se zachováním živin (ne pro alergiky)

- svařte 2,5l s cukrem cca 45minut nebo dokud nebude mít konzistenci, jakou chcete, vlažný sirup nalijte na květy s citróny a nechte louhovat 24-48h

- přelijte přes plátno a přiveďte k teplotě cca 40°C, ihned nalijte do lahví a uchovávejte v chladu

sirup podávejte při nachlazení nebo jen tak připravte letní bezovou limonádu

PS: Nezapomeňte nasušit květy na ČAJ v období nachlazení ho rozhodně oceníte