Rebarborový koláč

5 stonků rebarbory

3 hr. celozrnné mouky (pšeničná, špaldová)

3 vejce/Hraška

½ hr. sl.oleje/ghí/bio másla

1/2 hr. mléka/syrovátky

½ hr. třtin.cukru/ medu

1 bio pr.do pečiva

špetka soli

drobenka: 1/2 hr. cukru, 150g ghí/bio másla/tuku, 3/4 hr. mouky

+ bio vanilkový cukr, vanilkové aroma + 1 lžíce cukru, 1/2lž. skořice

----------------------------------------------------------------------------------------------------

rebarbora: ukrojte konce stonků rebarbory (z vrchu asi 4cm, ze spodu 2cm) a nožem stáhněte tenkou slupku po celé délce. Každý stonek podélně rozkrojte a nakrájejte asi na 0,5cm kostičky. Kostičky rebarbory nasypte do misky a smíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem/aroma

těsto: mouku smíchejte s pr.do pečiva, cukrem/medem špetkou soli, po té pomalu přimíchejte rozpuštěný tuk/olej, 3 vejce a podle potřeby asi 1/2 hr. mléka - těsto by mělo být hustší. rozetřete na plech a dejte péct na 10minut

drobenka: tuk s moukou, cukrem vypracujeme v drobenku

Těsto rychle vyndáme z trouby a rychle poklademe rebarborou (bez případné přebytečné šťávy) a posypeme drobenkou

Pečeme 160°C/180°C (horkovzduch/elektrická) ještě cca 25 minut

www.facebook.com/zdravivpytli

  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  • RECEPTY
    hr.= hrnek (200-250ml), lž.= lžíce polévková, lži.= llžička čajová, šp = špetka
    pečení: pro el.horkovzdušné troubě/u elektrické trouby je třeba přidat cca 20°C, péct uprostřed

    Alternativy surovin – recepty fungují i ve verzích ještě zdravějších:
    mléko = kravské/sójové/mandlové
    cukr = třtinový cukr/med/ ječmenný/rýžový
    vejce = Hraška bez příchuti
    olej = slunečnicový/olivový/řepkový
    tuk = máslo/ghí/Alsan bio/Provamel máslo/kokosový
    prášek do pečiva = bio/vinný kámen