Bábovkové variace - univerzální základ

základní vanilková

2 hr. špaldové hladké mouky/celozrné mouky

1/2 hr. sirupu/ tř.cukru

1 prášek do pečiva BIO

½ hr. sl.oleje

3 vejce/Hraška

1 hr. syrovátky/mléka/nápoje

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

smíchat suché suroviny, přidat mokré :o) nalít do bábovkové formy na 160°C/horkovzduch cca 40 min.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kokosová/Ořechová

uberte 1/2hr. mouky a nahraďtě 1/2 hr. strouhaného kokosu nebo ořechů

Banánová/Ovocná

do těsta vmíchejte na závěr na kousky nakrájený banán/rozinky/pokrájené sušené meruňky nebo rybíz

Jablková/Mrkvová

uberte 1/2 hrnku mouky a přisypte 3/4 hr. strouhané mrkve nebo na hrubo nastrouhaného jablka s 1/2 lžičkou skořice

Citrónová/Pomerančová

uberte asi 1/3 mléka a nahraďte šťávou z 1/2 citrónu/pomeranče a 1 lžicí citrónové/pomerančové kúry

Mramorová/Kakaová/Karobová

do těsta přidejte 1a1/5 lžíce karobu/kakaa nebo oddělte asi 1/3 těsta, kterou naředíte lžící mléka/nápoje a přimícháte lžíci karobu či kakaa. do formy nalijete světlé těsto pak tmavou část a lehce ve formě zatočíte vidločkou :o)

 

RECEPTY
hr.= hrnek (200-250ml), lž.= lžíce polévková, lži.= llžička čajová, šp = špetka
pečení: pro el.horkovzdušné troubě/u elektrické trouby je třeba přidat cca 20°C, péct uprostřed

Alternativy surovin – recepty fungují i ve verzích ještě zdravějších:
mléko = kravské/sójové/mandlové
cukr = třtinový cukr/med/ ječmenný/rýžový
vejce = Hraška bez příchuti
olej = slunečnicový/olivový/řepkový
tuk = máslo/ghí/Alsan bio/Provamel máslo/kokosový
prášek do pečiva = bio/vinný kámen