Kategorie

Nové produkty

» Momentálně nejsou žádné nové produkty

 

JAK PEČOVAT O DAROVANÝ KVÁSEK?

Do velké zavařovací sklenice dejte darovaný kvásek, 3 lžíce hrubé žitné nebo pšeničné celozrnné mouky a cca 3 - 5 lžic vlažné vody. Promíchejte dřevěnou vařečkou na hustou kašičku (konzistence jako darovaný kvásek).  Přikryjte bavlněnou utěrkou či kapesníkem. Dejte na teplé místo (21-23 oC). Začnou se tvořit bubliny (po cca 5-8 hod.) a kvásek vyjde trochu nahoru. Znovu přidejte mouku a vodu.

Odeberte kvásek na pečení a zbytek uložte do lednice nebo opět přikrmte.

Kvásek v lednici vydrží až 2 týdny. Pokud nebudete péct ani po 2 týdnech, kvásek nakrmte, dejte na teplé místo. Až vzejde, dejte ho opět do lednice. Pšeničný nebo špaldový kvásek je lepší po 5 dnech nakrmit.

Kvásek se může usušit – rozložte na pečící papír a usušte na topení, slunci nebo v troubě při teplotě 30-40 oC. Uchováme ve skleněné nádobě přikryté plátnem nebo ubrouskem při pokojové teplotě.

Kvásek nikdy nepřikrývejte víčkem, pouze bavlněnou utěrkou nebo plátýnkem nebo víčkem s dírkami.