Kategorie

Nové produkty

» Momentálně nejsou žádné nové produkty

 

BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

 

400 ml vlažné vody

100 g rýžového kvásku

2 lžíce psyllia

250 g rýžové celozrnné mouky

100 g rýžové mouky

50 g pohankové mouky

1 lžička soli

1/2 lžičky drceného kmínu

 

Do vlažné vody rozmíchejte kvásek a psyllium. Nechte 1 minutu odstát.

Přimíchejte ostatní suroviny (50 g mouky si nechte nakonec). Míchejte lehce vařečkou, jen aby se suroviny spojily. Těsto se bude lepit.

Přikryjte utěrkou a dejte kvasit na teplé místo. Nechte 4-6 hodin. Záleží na síle kvásku a teplotě.

Poté na vále lehce přimíchávejte zbytek mouky. Těsto už by se Vám na ruce nemělo lepit. Spojte kraje a dejte do vymazané a vysypané fiormy.

Nechte opět kynout na teplém místě přykryté utěrkou cca 3-4 hod. Těsto by se mělo zvednout nejméně o třetinu.

Pečte 10 minut v troubě při 200 st., poté dopékejte cca 20-30 min. při teplotě 170 st. Na dno trouby dejte misku s vodou.

TIPY:

s poměry bezlepkových mouk si můžete hrát :)

NEPOUŽÍVEJTE směsi, obsahují hodně bramborového a kukuřičného škrobu

 

Jak založit RÝŽOVÝ KVÁSEK.

- 1 lžíce celozrnné rýžové mouky nebo pohankové a cca 2-3 lžic vlažné vody. Promíchejte dřevěnou vařečkou na řidší kašičku.  Přikryjte bavlněnou utěrkou či kapesníkem. Dejte na teplé místo (21-23 st.). Začnou se tvořit bubliny (po cca 5-8 hod.) a kvásek vyjde trochu nahoru. Znovu přidejte 3 lžíce mouky mouku a cca 5-6 lžic vody.

- z půl lžičky žitného kvásku si udělejte rýžový kvásek, pokud nejste alergičtí nebo celiatici. Čím vícekrát budete přikrmovat, tím se snižuje množství lepku

 

Odeberte kvásek na pečení a zbytek uložte do lednice nebo opět přikrmte.

Kvásek v lednici vydrží cca 4 dny. Pokud nebudete péct ani po 4 dnech, kvásek nakrmte, dejte na teplé místo. Až vzejde, dejte ho opět do lednice.

Kvásek nikdy nepřikrývejte víčkem, pouze bavlněnou utěrkou nebo plátýnkem nebo víčkem s dírkami.