PŘÍPRAVA LUŠTĚNIN

-           luštěniny nejdříve propláchněte od nečistot

-           vždy namáčejte na 8-14 hodin, cizrnu klidně na 1-2 dny (vodu průběžně vyměňujte) – červená čočka se nemusí namáčet, žlutý hrách, fazole adzuki a mungo stačí na 3 hodiny

-           namáčecí vodu vylejte a přidejte novou

-           při varu přidejte ještě jednou studenou vodu nebo vodu vylijte a přidejte novou

-           vařte 5-10 minut bez pokličky

-           nesolte

-           vařte s mořskou řasou (Wakame, Kombu, Hijiki..) a bylinkami (saturejka, majoránka nebo bazalka) nebo koření (bobkový list, nové koření, kmín)

 

 

 

VHODNÁ KOMBINACE

listová a zelená zelenina

kořenová zelenina

bylinky

kysané zelí nebo pickles

šťáva z citronu

obiloviny

tuk – cizrna s tahini, fazole s olejem či ghí

 

 

 

NEVHODNÁ KOMBINACE

mléčné výrobky

sýry

vejce

uzeniny

maso