CIZRNA NA PAPRICE SE SMETANOVOU OMÁČKOU

 

200 g cizrny v suchém stavu

olivový olej nebo přepuštěné máslo ghí

2 větší cibule nakrájené najemno

1 větší mrkev nakrájená na plátky

1 lžíce sladké papriky

mořská sůl

cca ½ l vody nebo vývaru z cizrny

1 větší pór nakrájený našikmo

1 ovesná nebo jiná rostlinná smetana

citrónová šťáva

 

V hrnci orestujeme cibulku, mrkev, po 2-3 min přidáme sladkou papriku a mořskou sůl. Papriku dlouho nerestujeme, aby nezhořkla. Přilijeme vývar nebo vodu a povaříme doměkka.

Mezitím si rozmixujeme polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru (skvělé zahušťovadlo).

Přidáme do hrnce rozmixovanou i celou cizrnu a pórek. Krátce povaříme. Zjemníme ovesnou nebo jinou rostlinnou smetanou. Dochutíme citr.šťávou.

 

Příloha: jahelné nebo rýžové knedlíky, celozrnné těstoviny, polenta

Děteme můžeme omáčkou celou namixovat, ovšem bez pórku, jinak omáčka vypadá zeleně "jedovatě" !! 


Inspirováno Hankou Zemanovou