Nakličování luštěnin a semínek

Properte ve studené vodě, poté zalijte čerstvou vodou a nechte bobtnat. Délka namáčení je odvislá od velikosti semen (nejčastěji je to 10-15 hodin, vojtěška se namáčí 6-8 hodin). Poté plodiny znovu propláchněte. Řeřicha a hořčice se nemusí namáčet.

Nejjednodušší a nejpohodlnější metodou, která navíc umožní nakličování několika plodin najednou, jsou nakličovaní misky.

Další způsob je v cedníku, kde se dají semena dobře proplachovat. Nabobtnaná semena dejte do cedníku, který položíte do misky. Vše pak přikryjte talířem nebo utěrkou a umístěte na teplejší místo. 2x denně cedník se semeny propláchněte, ještě neokapaná je pak vraťte do misky a opět přikryjte.

Semena nesmí být ponořená ve vodě. Je velmi důležité je proplachovat, jinak mohou vyschnout nebo se na nich může vytvořit plíseň.

Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice je nejchutnější již po jednom dni klíčení. Mladší chutnají jemněji, ty více vyrostlé zase mívají kořeněnější chuť.

K naklíčení jsou vhodná prakticky všechna semínka jedlých rostlin. K těm nejčastěji používaným u nás patří fazole mungo nebo adzuki (ostatní fazole jsou nestravitelné), cizrna, zelená či červená neloupaná čočka, neloupaný zelený hrách, pohanka, slunečnice, vojtěška, řeřicha, rukola, alfa-alfa, pískavice řecké seno, z obilovin žito, pšenice, ječmen.

Len, seznam, velké fazole a ořechy nedoporučujeme.

Nejlepší je klíčky konzumovat syrové na saláty, do polévek nebo pomazánek, k hlavnímu jídlu, na kváskový chléb.

Naklíčené obilí můžete přidat do těsta na chleba, dalamánků, placek nebo karbanátků.