JAHELNÉ KNEDLÍKY

  

250 g syrových jáhel

špetka mořské sol

150 g kukuřičné hladké nebo polohrubé mouky

3-4 lžíce kukuřičného škrobu

 

Jáhly pořádně propereme a promneme rukama. Je lepší vařit kvalitní a čerstvé jáhly, které není nutné nijak spařovat, protože nebývají hořké. Oprané jáhly dáme do vody v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Přivedeme k varu, osolíme špetkou mořské soli, stáhneme na minimum a vaříme pod pokličkou 15-20 min. Během vaření nemícháme, jáhly by se mohly připálit.

Vychladlé jáhly smícháme s kukuřičnou moukou a škrobem. Rukama těsto uhněteme a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta tvoříme knedlíčky nebo šišky. Krátce povaříme v osolené vodě. Je důležité je vytáhnout hned, jakmile vyplavou. Jinak hrozí, že se rozvaří.

 

Toto jahelné těsto můžeme použít na malé knedlíčky do polévky nebo na kulaté plněné knedlíky.

Na slano s falešným špekem – na oleji nebo ghí osmahněte na malé kostičky nakrájený celer, osolte a restujeme do změknutí.

Výborné jsou orestované na ghí nebo másle s trochou javorového sirupu a posypané opraženým a namletým mákem. Lepší je restovat studené.