PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ

Ghí není noc exotického, již naše babičky ho vařily, protože neměly, kde uskladnit čerstvé máslo.

Ghí je čistý tuk zbavený mléčné bílkoviny, proto vydrží dlouho.

Používá se hlavně na smažení, restování, pečení. Nezatracujme i živočišné tuky!

Ze tří kostek přepustíte jednu velkou sklenici o objemu 750 ml.

Zahřívejte pomalu máslo v hrnci se silným dnem. Snižte plamen na minimum. Pravidelně promíchávejte. Po nějaké době se objeví pěna, kterou pravidelně sbírejte.  

Barva musí být zlatavě žlutá, ne nahnědlá, pozor na přepálení. Až je ghí průzračně čisté, přelijte přes plátno a nezakryté ho nechte zchladnout.


Sebranou pěnu můžete použít při vaření zeleniny, obilovin nebo na pečení koláčů.

Ghí uchovejte v chladu a suchu. Z lednice je hodně tuhé.