DÝŇOVÉ BEZLEPKOVÉ NOKY


1 hrnek dýňového pyré (dýni Hokaido vydlabeme, neloupeme, nakrájíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí, pak namixujeme)

1-2 hrnky rýžové nebo pohankové hladké mouky

2 lžíce jablečné přesnídávky

1 lžíce namletého lněného semínka (pro barvu a chuť je lepší zlaté semínko)

1/2 lžičky mořské soli

Suroviny smícháme ve vláčné těsto (podobá se klasickému bramborovému těstu).

Vyválíme váleček a krájíme ostrým nožem noky.

Vaříme v osolené vodě. Až noky vyplavou, hned vyndáme.

 

TIPY K SERVÍROVÁNÍ:

- na ghí orestujeme lístky šalvěje, na sucho orestujeme oříšky (kešu, vlašské, piniové ....)

- na olivovém oleji podusíme nakrájený česnek, po chvíli přidáme čerstvý špenát, vypneme a zakápneme sojovou omáčkou Tamari

- na olivovém oleji nebo ghí orestujeme cibulku, zaprášíme rýřovou mouku a zalijeme rostlinnou smetanou, přidáme muškátový květ a vaříme 3 minuty, přidáme prolisovaný česnek dle chuti, polijeme noky a ozdobíme napařovanou zeleninou