KOPROVÁ OMÁČKA S JEČNÝMI KNEDLÍKY

Na ghí nebo olivovém oleji orestujeme 2 cibule nakrájené na čtvrtky, osolíme a přidáme 4 ks kořen.petržele nakrájené na větší kusy. Restujeme cca 2 minuty.

Zalijeme vodou a dusíme do změknutí.

3 lžičky rýžové mouky smícháme s trochou vody a nalijeme k zelenině. Vaříme 5 minut a občas promícháváme.

Dochutíme rostlinnou rýžovou smetanou, umeoctem a namxujeme.

Sypeme koprem nebo jinou zelenou natí - pažitka, petrželka, korinadr.

PŘÍLOHA: orestované fazole nebo cizrna na ghí, uvařené vejce od šťastných slepic

 

JEČNÉ KNEDLÍKY

200 gr celozrnné ječné  mouky

250 ml rostlinného mléka nebo vody

30 gr rýžových burisonů

1 vejce

1 lžička mořské soli

1 lžíce umletého lněného semínka

ghí nebo oliv.olej na vymazání hrnečků

 

Vymažeme 3 hrnky o objemu 250 ml  rozpuštěným ghí nebo oliv.olejem.

Dáme vařit hrnec s vodou, tak aby hrnečky byly do poloviny ponořeny.

Mouku smícháme se solí a lněnou moučkou. Zvlášť si odvážíme burisony, nepřidáváme hned k mouce.

Žloutek rozmícháme s rostlinným mlékem nebo vodou. Bílek našleháme se špetkou soli.

Do mouky vlijeme žloutek s mlékem. Mícháme, vznikne řidší těsto. Přidáme burisony a lehce vmícháme našlehaný bílek.

Hrnky plníme do poloviny až dvou třetin.  Vložíme do vařící vody a přiklopíme. Během vaření se nekoukáme, sražená pára by mohla natéct do knedlíků a byly by navlhlé.

Vaříme 40 minut, necháme lehce probublávat, pokliceinezvedáme.

Vyndáme hrnky a necháme chvíli zchladnout, vyklopíme a krájíme.