JEČNÉ KOPŘIVOVÉ KNEDLÍKY

hrst spařených na jemno nakrájených kopřiv

1 vejce

3-5 lžic rostlinné smetany (ovesné, rýžové ...)

1/2 hrnku rýžových burizonů

1-1,5 hrnku ječné mouky

1 lžička vinného kamene

1 lžíce lněné moučky (nemusí být)

sůl

špetka muškátového květu

dle chuti 1 lžíce lahůdkového droždí

 

Vejce se smetanou ušleháme. Přidáme ostatní suroviny a necháme půl hodinky nasáknout mouku. Pokud se těsto lepí na ruce, přidáme mouku. Tvoříme menší knedlíky, vaříme 5-10 minut dle velikosti.

Podáváme s orestovanou cibulkou, zeleninou, sladkým zelím .....

Tip: výborná příloha "falešný špek" - orestujte na olivovém oleji na malé kostičky celeru, osolte a duste do změknutí, na konci přidejte lžičkou sojové omáčky Shoyu nebo Tamari

Tip na sladké zelí - zelí nakrájejete na tenké nudličky a vařte s rozinkami a špetkou soli do měkka, slijte a dochuťte balsamikovým nebo jablečným octem, rýžovým sirupem a umeoctem