350 ml rostlinného mléka

40 g rozpuštěného másla nebo kokosového tuku

150 g rýžového sirupu

100 g špaldového kvásku (není tak kyselý jako žitný)

400 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté

špetka soli

citronová kůra nebo 2 kapky esenciálního oleje citron

 

Suroviny zpracujeme, nemícháme moc dlouho kvůli kvásku. Necháme kynout na teplém místě cca 6-8 hodin.

Připravíme si náplň z datlí - 200 g datlí rozvaříme ve vodě do měkka, v případě potřeby přiléváme vodu, vmícháme mleté vlašské ořechy nebo lískové ořechy dle chuti

Poté zapracujeme rukama cca 200-300 g mouky, tak aby se těsto nelepilo. Vyválíme na plechu vyložený pečícím papírem plát silný 2 cm. Potřeme datlovou náplní a srolujeme a dále stočíme váleček do tvaru šneka.

Necháme ještě 1 hodinu kynout na teplém místě.

Pečeme 10 minut při teplotě 200 st a pak cca 30-40 minut při teplotě 170 st. Ještě horké potřeme roszpuštěným máslem s datlovým sirupem.