DÝŇOVÉ ROLKY neboli ŠNEKY...


1 hrnek dýňového pyré (dýni Hokaido vydlabeme, neloupeme, nakrájíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí, pak namixujeme)

1 hrnek rostlinného mléka¨

1/4 hrnku rozpuštěného másla

4 lžíce třtinové šťávy Rapadura nebo tmavého třtinového cukru

3-4 hrnky hladké celozrnné špaldové mouky

1/2 lžičky soli

1 kostka čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí

1/2 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky muškátového oříšku

1/4 lžičky mletého zázvoru

Náplň: 5 lžic Rapadury nebo třtinového cukru, 2 lžíce špaldové krupice, 1,5 lžičky mleté skořice, 6 lžic nasekaných vlašských ořechů, 4 lžíce rozpuštěného másla

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme kvásek v teple vzejít.

Smícháme suché suroviny.

Vlijeme mléko s droždím, vychladlé pyré a vyhněteme vláčné těsto. V teple necháme vykynout.

Na pomoučeném vále vyválíme obdelník o síle 2 cm.

Potřeme máslem a posypeme náplní.

Srolujeme a ostrým nožem krájíme 3-4 cm silné plátky.

Položíme na plech, přikryjeme utěrkou a ještě necháme 1/2 hodinky kynout.

Potřeme máslem. Pečeme cca 20 minut při 180 st.

Ještě horké potřeme ječným nebo datlovým sirupem.

 

 

.